CNSM cere stabilirea salariului minim unic pe ţară la nivelul minimului de existenţă


CNSM cere stabilirea salariului minim unic pe ţară la nivelul minimului de existenţă
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) solicită stabilirea salariului minim unic pe ţară la nivelul minimului de existenţă, cu o viitoare majorare a acestuia până la 50-60 la sută din salariul mediu pe economie.

Aceasta este una dintre revindecările schiţate la întrunirea cu genericul „Stop îmbogăţirii prin exploatarea salariaţilor”, desfăşurată în contextul Zilei Mondiale pentru Muncă Decentă.

În lista cu revendicări adresată autorităţilor mai figurează lichidarea restanţelor la plata salariilor, reducerea decalajului dintre salariile diferitor categorii de angajaţi, elaborarea unei strategii de creare a locurilor de muncă, intensificarea activităţilor de contracarare a muncii „nedeclarate” şi a achitării salariilor „în plic”, diminuarea poverii fiscale prin majorarea scutirilor personale la impozitul pe venit al persoanelor fizice până la nivelul minimului de existenţă, unificarea sistemului de pensionare, neadmiterea majorării limitei de vârstă pentru pensionare etc.

Ziua mondială pentru Muncă Decentă este marcată anual pe 7 octombrie de către centrele sindicale din toată lumea. Munca Decentă a fost iniţial promovată de către Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) în 1999, apoi definită şi acceptată de comunitatea internaţională ca muncă productivă în condiţii de libertate, egalitate, securitate şi demnitate umană.


Опубликовано: 16:15 08/10/2015

Всё самое свежее мы теперь публикуем в Телеграм-канале. Подписывайтесь!Читайте также по этой теме: