Principalele aspecte discutate la ședința Consiliului Suprem de Securitate privind Aeroportul Internațional Chișinău (VIDEO)


Contractul de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău şi tranzacția anunțată în spațiul public, privind vânzarea companiei Avia Invest SRL au fost discutate astăzi la Consiliul Suprem de Securitate. Astfel, președintele Igor Dodon după CSS a anunțat că au fost discutate trei aspecte importante:

1.Acordul a fost semnat în toamna anului 2013, a fost semnat cu acordul unor condiții care au fost discutate în public. Cedarea, concesionarea, nu vânzarea aeroportului - a fost cedat dreptul de gestiune fiind cedat unui investitor privat pentru o perioadă de 49 de ani, pentru ca investitorul să vină cu investiții de 244 de milioane de euro. La momentul semnării acordului există suspiciuni rezonabile că statul a fost prejudiciat.

"Eu vă dau doar un exemplu: în acordul de concesiune a fost indicat că investitorul privat are dreptul să perceapă de pe fiecare pasager suma de 9 euro; doar anul trecut numărul de pasageri în Aeroportul Internațional Chișinău a fost de 2,8 milioane, investitorul acumulând peste 24 de milioane de euro. Înmulțiți 24 milioane de euro la 49 de ani și veți ajunge la suma de aproape 1 miliard de euro, care sunt achitați din contul oamenilor.

Statul îi cedează tot pentru ca să atragă investiții de 244 de milioane de euro, dar îi dă dreptul să ia de pe contul cetățenilor 1 miliard de euro, în afară de alte taxe. Asta pentru cei care au fost la guvernare în 2013-2015 și se laudă că au făcut un acord în interesul statului. Unde-i interesul statului?", a declarat Igor Dodon.

2. A fost sau nu cedat dreptul de concesiune la o altă companie companii?

"Vreau să declar cu toată responsabilitatea că nu au fost înstrăinate cotele de capital din Avia Invest. Așa cum a fost cu jumătate de an în urmă, un an în urmă, cine era proprietar la Avia Invest, sunt aceeași proprietari ai companiei, nu a fost cedat", a conchis Igor Dodon.

3. Ce facem mai departe?

“În ceea ce privește cel de-al treilea aspect - instituțiile statului urmează să ia o decizie de a rezilia contractul cu ”Avia-invest” în baza unui din cele două motive invocate: încălcarea prevederilor contractuale sau neimplementarea obligațiunilor în ceea ce ține programul de investiții", a spus Președintele Dodon.Publicat: 15:23 23/08/2019

Всё самое свежее мы теперь публикуем в Телеграм-канале. Подписывайтесь!Читайте также по этой теме:Ultimele ştiri